Wat is adem- en ontspanningstherapie?
Lichamelijke klachten kunnen samenhangen met een verhoogde spanning die eigenlijk onnodig is. Door allerlei factoren (stressoren) in de omgeving of vanuit jezelf kan zich langzaam teveel aan spanning in het lichaam opbouwen waarvan je je misschien niet eens bewust bent. Vaak wordt deze onnodige spanning een vertrouwde toestand die jezelf nauwelijks voelt, maar die een voedingsbodem vormt voor klachten. Een overspanning van het lichaam houdt meestal in dat de ademhaling ook meer gespannen verloopt. En een gespannen ademhaling houdt meestal in dat er meer spanning in de spieren aanwezig is. Als je je bewust bent van je manier van ademen dan bent je je ook bewust van hoe het met jezelf gaat.

De behandeling
Je krijgt eenvoudige adem- bewegings- en aandachtsoefeningen aangereikt. Door middel van deze oefeningen in zit, lig of stand kan men veranderingen ervaren in het ademen, de houding of spierspanning. Ook kunnen door de therapeut handgrepen (zachte manuele technieken) gebruikt worden om een en ander te verduidelijken. Al na 4 behandelingen wordt duidelijk of je klachten gunstig reageren en dus kennelijk het gevolg zijn van overspanning. De behandeling is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Bij welke klachten
Spanningsgerelateerde problemen: klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatieklachten, vermoeidheid, gespannenheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn out, concentratieproblemen.
Psychische problemen: vooral bij angst, depressie, fobieën, paniek en traumaverwerking.
Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten, scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, ademproblemen, CANS, whiplash, stemproblemen.
Spanningsproblemen met specifieke lichamelijke oorzaak: zoals klachten bij hart- en longpatiënten en bij mensen met neurologische problemen.

Interesse
Deze methode wordt toegepast in kleine groepen of individueel.
Vraag naar de mogelijkheden.

Voor verdere informatie:Via mijn huisarts ben ik, vanwege ernstige klachten van hyperventilatie, doorverwezen naar Henriet van Dalen.  Mijn HV is na de oefenserie van vier behandelingen (nog) niet  geheel verdwenen, maar door de zorgvuldige hulp en oefeningen met Henriet kan ik beter met de situatie omgaan. De oefeningen die Henriet met mij heeft gedaan zorgt ervoor dat ik, als ik zo'n HV aanval voel opkomen,  niet meer in paniek raak, maar het accepteer en het laat overkomen. De oefeningen zorgen voor bewust wording in het hier en nu. Het in contact met je zelf staan.  HV zorgt er immers voor dat je de controle en het gevoel met de werkelijkheid verliest.
Annette B